Ragdoll kissarodusta

Cat's-JM Tuh-Kimo RAG n - Ruskeanaamio colorpoint

Tähän on kerätty yleistä tietoa ragdollista,
sekä tietenkin minun henkilökohtaisia näkemyksiä/kokemuksia rodusta.

Ragdoll rotu tulee USA Kaliforniasta. Rodun historiasta voit lukea lisää TÄÄLTÄ.

Ragdoll on kissa, joka hurmaa omaa lemmikkiä etsivän yleensä sinisillä silmillään ja pehmeällä ulkomuodollaan. Ragdollit ovat rauhallisia, seurallisia ja syvästi ihmiseen kiintyviä. Tietenkin rotu on hyvin laaja ja rotuun mahtuu myös laidasta laitaan tapauksia.

Ragdoll leikkii ja puuhaa iloisena ja väsyttyään se käpertyy lähelleisyyteesi nukkumaan. Sielä missä oma perhe on, niin on myös oma rakas Ragdoll. Olet sitten wc:ssä, pesulla tai keittiössä laittamassa ruokaa, niin et voi olla ilman omaa rakasta räsyä. Tottakai kissan vanhetessa se osaa olla ja nauttia omasta olostaan. Usein kuuleekin kysyttävän "Missä ne teidän kaikki kissat on?". Tämän jälkeen on helppo osoitella "tuo yksi on kiipeilypuussa, yksi sängyssä, pari sohvalla yms.". Ragdoll osaa siis välillä "hävitä" eli kadota siten, että vieraatkin ihmettelevät kissojen rauhallisuutta. Tämän jälkeen päivitellään, että eihän niitä edes huomaa, kun nukkuvat.

Ragdoll on saanut nimensä riepunukkemaisesta olemuksestaan. Kun ragdoll-kissan ottaa syliin, se rentoutuu ja tuntuu veltolta kuin räsynukke. Tämä on puhtaasti luonneominaisuus ja kissa tekeekin niin vain silloin, kun se sitä itse haluaa. Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin tämä ominaisuus vaihtelee hyvin paljon yksilöittäin. Toiset ovat niin rentoja, että ne melkein valuvat kuin luuttomat käsistä pois. Toiset osaavat vähän edes jännittää itseään ja täten ovat ehkä uusien mahdollisten räsyjen omistajien hieman helpompia käsitellä, kun ei tarvitse miettiä miten sitä kissaa pitää sylissä pitää?

Ragdollien hurmaavin piirre on ehdottomasti niiden luonne. Seurallisuus, leikkisyys, lempeys, luottavaisuus, älykkyys ja huumorintaju ovat rodulle tyypillisiä ominaisuuksia. Ne ovatkin luonteeltaan enemmän koiranpennun kuin kissan kaltaisia ja kiintyvät syvästi perheeseensä. Usein kuuleekin ihmisten ihmettelevän, että miksi kissaa pitää mainostaa koiramaisena? Minusta se on vain vertauskuva, josta ilmenee ragdollin idea. Haluan kuitenkin painottaa, että kissa ei ole koskaan niin ihmistä miellyttävä kuin koira! Kuitenkin tässä rodussa on näitä yksilöllisiä eroja ja kissa on aina omanarvonsa tunteva. Siksi ihminen on sille aina "Palvelija/Henkilökunta" ;) .

Ragdoll-kissa sopeutuu yleensä nopeasti uuteen perheeseensä. Kissa pitää lapsien kanssa leikkimisestä, kunhan tutustuttaminen tehdään asiallisesti ja lapset osaavat kohdella kissaa oikein. Myöskin koiriin sopeutuminen käy yleensä ragdollilta pääsääntöisesti hyvin, mikäli koira osaa vain käyttäytyä kissan kanssa. Yleisesti sanotaan, että Ragdoll kaipaa erityisesti seuraa. Tähän minusta vaaditaan kasvattajia, että osataan katsoa pennusta jo varhaisessa vaiheessa, kuinka paljon pentu kaipaa lajitoveria. On totta, että Ragdoll on todella seurallinen ja kaipaa paljon huomiota, leikittämistä ja seuraa, mutta kuten monessa kohtaa olen painottanut, niin ragdolleja on monenlaisia, kuten meitä ihmisiäkin.

Monesti minulta kysytään, että allergisoiko Ragdoll? Tähän vastaan aina kyllä. Ragdoll allergisoi yhtälailla kuten lähes kaikki eläimet. Eläimistä lähtee hilsettä, karvaa ja muita eritteitä jotka ovat suurin syy eläinallergioihin. Tämä on kuitenkin yksilöllistä, että kuinka paljon lemmikki allergisoi ja on täysin ihmiskohtaista. Älkää koskaan lähtekö hankkimaan kissaa kokeilumielessä, koska lemmikkiin täytyy sitoutua ja se ei ole mikään kauppaan palautettava tavara. Vaan elävä ja tunteva olento!

ULKONÄKÖ

Ulkonäöltään aikuinen ragdoll on komean näköinen, suuri ja lihaksikas kissa. Urokset kasvavat yleensä noin 5,5-8 kiloa, mutta voivat kasvaa jopa 10-kiloisiksi. Tämä riippuu hyvin paljon kissan linjoista. Naaraat jäävät kuitenkin uroksia huomattavasti pienemmiksi noin 4-6 kiloa painaviksi. Yksilöllisiä eroja on huimasti, vaikka vanhemmat olisivat isoja/pieniä niin geeniperimä voi kaukaakin vaikuttaa kissan kokoon.

Ragdoll kasvaa hittasti ja nykäyksittäin. Ensin kissa kasvaa yleensä korkeuden ja pituuden noin vuoden ikään mennessä. Tämän jälkeen kissa alkaa leviämään/vahvistumaan ja täysikasvuinen se on harvoin ennen kolmatta/neljättä ikävuottaan.

Ragdollin rotutyypillinen ulkonäkö syntyy sen leveän kolmion muotoisesta päästä ja hieman etukumarasta asennosta. Asento johtuu siitä, että sen takajalat ovat etujalkoja hieman pidemmät. Kolmion muotoista päätä puolestaan korostavat kolmion jatkeeksi asettuvat korvat, jotka ovat hieman eteenpäin kallistuneet ja kaukana toisistaan. Ragdollien häntä on pitkä ja tuuhea, tassut isot ja pyöreät. Varpaiden välissä on tupsut.

Ehkä huomattavin yksityiskohta ragdollissa on kuitenkin sen siniset silmät. Väristä ja kuvioinnista riippumatta ragdollin silmien tulee olla kirkkaan siniset - mitä tummempi väri, sen parempi. Tässäkin kuitenkin on poikkeuksia ja joillakin kissoilla saattaa silmien väri olla haaleampi kuin toisten. Alla olevasta kuvasta klikkaamalla näet muutamia erilaisia sävyeroja.

Pääsääntöisesti Ragdollien turkki on puolipitkä, kaunis ja hyvin silkkinen. Tällöin turkki on pituudestaan huolimatta helppohoitoinen, sillä se ei takkuunnu helposti. Kissaa kannattaa silti alkaa heti pennusta harjata ja kammata säännöllisesti, sillä kampaaminen on myös mukava yhdessäolon hetki sinulle ja kissallesi. Turkissa on myös mahdollisia laatu- ja pituuseroja. Jo pienemmästä pennusta voi havaita näitä turkkien eroja. Toisella voi olla hyvin tuuhea pörröinen söpö turkki, kun toisella hyvin lyhyehkö ja "nakumpi" turkki. Käteen myös voi tuntea jos pennulla on karkeampi karva, kun toisella se on kunnon kylmän silkkinen. Joskus ragdollilla voi olla aluvillaa, joka ei ole toivottua ja se saattaa myös takkuuntua/huopua herkemmin. Nämä ovat asioita, joita kasvattajat tietenkin pyrkivät välttämään kasvatuksessa, mutta aina näitä ei voida täysin välttää. Kasvatuksessa tarvitsee tehdä valintoja ja yleensä luonne, terveys ja suku menee näiden yksittäisten asioiden edelle. Kuten olen monessa kohtaa painottanut, niin jokainen pentu on yksilö ja vaikka vanhemmat olisivat millaisia niin pennut perivät myös isovanhempien ja isoisovanhempien geenejä yhtä lailla, kuten me ihmiset.

KUVIOINNIT

Ulkonäöltään ragdoll on naamiokissa. Se tarkoittaa, että kissan vartalo on vaaleampi ja naama, korvat, tassut ja häntä ovat vartaloa tummemmat (tietenin osittain tassuissa poikkeus mitted ja bicolour).

Ragdollin kuviointeja on kolme:

  • Colourpoint
  • Mitted
  • Bicolour

Radollien kuvioinnit

Colourpoint-kissoilla ei ole valkoista lainkaan. Niiden pointit, eli "ulokkeet"; naama, korvat, tassut, häntä ovat muuta vartaloa tummempi. Muun värityksen tulee olla sopusoinnussa pointien suhteen.

Kuvassa Cat's-JM Ni-Gel
Väritys Ruskea - Colorpoint

Mitted-kissoilla on samat pointit kuin colorpointilla. Mittedillä on vain valkoinen leuka, valkoiset kintaat etujaloissa ja valkoiset saappaat takajaloissa, sekä valkoinen viiva kulkee mahassa.

Tähti / Piirto mahdollinen kasvoissa.

Kuvassa Cat's-JM Kristal-Pink "Pinkki"
Väritys Ruskea - Mitted

Bicolour-kissan erottaa parhaiten kasvojen valkoisesta alassuin olevasta V-kuviosta ja kokonaan valkoisista jaloista.

Selässä voi olla mahdollisesti valkoisia laikkuja.

Kuvassa Starring Sing In Silence "Kelmi"
Väritys Ruskea - Bicolour

Värit

Kuva (c) Minttu Mansikka

Ragdollin perinteiset värit ovat ruskea, sininen, suklaa ja lila. Ns.
uudet värit ovat punainen ja creme sekä värit/lisäkuviot kilpikonna,
tabby ja kilpikonnatabby. Uudet värit hyväksytty sertioikeuksin
1.1.2005 alkaen

Vasemmalla kuvassa Cat's-JM Snow-Kiss "Jättis"
Väritys Sininen - Bicolour

Yleisimmät kasvatusvärit Cat's-JM kissalassa ovat Ruskea ja Sininen.


Alla lisää kuvia eri väreistä/kuvioinneista.

Sininaamio colorpoint

Suklaakilpikonna colorpoint

Ruskeatabby bicolour - tabby tarkoittaa ns. tiikerijuovaista

Creme bicolour, kuva Heikki Siltala